човечка отпорност

 човечка отпорност

David Ball

Овој текст има за цел да зборува за човечката отпорност , објаснувајќи што е таа и нејзината важност, како и да се занимава со тоа како може да се развие.

Човеков отпорност во психологијата

Можеби би било корисно да го започнеме нашиот пристап кон темата човечка издржливост со тоа што ќе се осврнеме на интересот на психологијата за овој феномен и потеклото на името „ отпорност “.

Според психолошкиот преглед на литературата спроведен од Јулијана Мендана Брандао, Мигел Махфуд и Ингрид Фарија Џанордоли-Насименто, помеѓу крајот на 1970-тите и почетокот на 1980-тите, американски и англиски истражувачи се заинтересирале за феноменот на луѓе кои успеале да го одржат психолошкото здравје и покрај тоа што биле изложени на големи неволји и многу стресни искуства.

Американскиот психолог Еми Вернер, која ги проучувала децата на Кауаи (или Кауаи), остров кој припаѓа на американската држава Хаваи , во 1970-тите, беше меѓу пионерските истражувачи во употребата на терминот издржливост за да ги дефинираат луѓето кои би можеле психолошки да се спротивстават на дејството на стресните влијанија и да донесат добри одлуки, спречувајќи ги проблемите да ги наведат да донесат самоуништувачки одлуки. 0> Исто така, според гореспоменатите автори, со текот на времето, проучувањето на овој психолошки феномен беше поделено на три главни текови, англосаксонски, европски и латински.Америка, со разлики во фокусот и дефинициите помеѓу делата на овие струи на истражување.

Усвоен да го замени терминот неповредливост, кој првично беше користен од првите истражувачи кои се интересираа за оваа тема, терминот отпорност беше позајмен од психологијата на физичките науки, во која се користи во проучувањето на јачината на материјалите. Еластичноста, во овој специфичен контекст, е капацитетот што му овозможува на материјалот што е деформиран од дејство на сила да ја врати својата првобитна форма откако ќе престане дејството на таа сила врз него, наместо да биде трајно деформиран.

Вообичаено е цветот на лотосот да се гледа како симбол на човечката издржливост. Таа се смета за симбол на оваа способност бидејќи ја презентира својата убавина и својата енергија и покрај тоа што е родена во кал. На некој начин од него црпи сила да се издржува и да се развива. Како еластичните луѓе учат од негативните искуства.

Што е еластична личност: примери за човечка издржливост

Постојат мали разлики помеѓу дефинициите за еластична личност што ги користат различни истражувачи, струи на истражување или школи на мислата, но може да се каже дека издржлива личност е личност која е способна позитивно да се справи со стресот и неволјите, со цел да остане смирен во хаотични ситуации илитешко да се најдат решенија.

Како еден од најпознатите примери за човечка издржливост, можеме да го споменеме јужноафриканскиот државник Нелсон Мандела, кој по речиси триесет години затвор поради неговата борба против режимот на Апартхејдот, го напушти затворот во доведе, без желба за одмазда, транзицијата на неговата земја кон мултирасна демократија, од која тој беше избран за прв црн претседател.

Друг познат пример на издржливост е оној на австрискиот психолог Виктор Франкл, кој објави неговите искуства во нацистички концентрационен логор и се обидел да ја разбере потрагата на човечкото суштество за смисла во неговиот живот.

Загубата на некој близок или неуспесите во неговата кариера се примери на ситуации кои можат да се појават во нашите животи и кои бараат издржливост за да можат да се соочат на најдобар можен начин.

Исто така види: Што значи да се сонува бакнување?

Човечка отпорност x оптимизам

Оптимизмот и подготвеноста да се верува дека работите можат да се подобрат се вообичаени компоненти во личноста на издржливите поединци. Други компоненти се самодовербата, флексибилноста и истрајноста наспроти тешкотиите.

Други особини кои често се поврзуваат со издржливоста се способноста да се изготват реални планови и решеноста да се следат истите и покрај тешкотиите, сè додека изгледаат соодветни за целите на личноста и способноста за јасна комуникација ипомага со другите.

Користење на еластичноста

Оддржливата личност учи од негативните искуства, гледа можности за промени и позитивно се справува со стресните ситуации. Ако е можно решение, таа го бара. Ако објективната причина за проблемот не може да се реши (на пример, во случај на смрт на некој близок), тој разбира дека страдањето е нешто природно, но дека може - и мора - да продолжи понатаму.

Совети за да бидете поотпорна личност

Активностите како што се молитвата и медитацијата имаат тенденција да го фаворизираат зголемувањето на човечката издржливост. Индицирано е и практикување на физички вежби, бидејќи ослободува серотонин и ендорфин, супстанции кои се поврзани со среќата и благосостојбата, што помага да се зајакне способноста за издржување на неволјите и конструктивно справување со нив. Негувањето наклонетост кон благодарност, исто така, има тенденција да ја зајакне издржливоста.

Чувството за цел создадено со разбирање која е целта на вашето постоење предиспонира за човечката издржливост, како што истакна гореспоменатиот Виктор Франкл, кој напиша дека оние кои знајте зошто може да ги поднесе како, без разлика колку се лоши. Исто така, важно е да разберете дека дури и ако другите луѓе ги минимизираат или минимизираат вашите борби, тоа не ги прави помалку важни или вашите напори да ги надминете.валиден.

Размислете за вашите позитивни квалитети (добар хумор, интелигенција итн.) и искористете ги за да се справите со неуспесите. Како што беше споменато погоре, негувањето оптимизам и чувството на благодарност за благословите и можностите што некој ги ужива помага да се изгради издржливост.

Исто така види: Што значи да се сонува лимон?

Важно е да се разбере разликата помеѓу да се биде независен, што е пофално и пожелно, и да се изолираме. Нормално е да се побара помош, без разлика дали е од пријател, член на семејството или здравствен работник, како психолог.

Повремено, може да биде корисно да се одморите и да се посветите на нивните омилени хоби како како читање, играње видео игри или свирење на музички инструменти. Тоа е начин да се одмори малку умот и да се остави несвесниот ум да работи во мир малку и да ја направи својата анализа на ситуацијата, можеби дозволувајќи подоцна полесно да се појават решенија. Практикувањето на пријатни активности помага и во справувањето со стресот предизвикан од неповолната ситуација со која се соочуваме, помагајќи да се зачува психолошкото здравје.

Заклучок

Како што видовме, еластичноста е вештина што ја проучува психологијата која ви овозможува да одржувате рамнотежа и да реагирате на продуктивни начини наспроти неволјите и стресот и да го одржувате психолошкото здравје и покрај тешкотиите што може да се појават. Тоа е вештина, на која оптимизмот е една од заедничките компоненти, особено корисна во времетона кризи, пресврти или кога се соочувате со лични тешкотии, како што се смртта на саканите, здравствени проблеми или неуспеси во професионалниот живот.

Иако некои луѓе се чини дека се родени со издржливост, тоа е вештина што може намерно да се култивирана и развиена од луѓе заинтересирани за неговите придобивки.

David Ball

Дејвид Бол е успешен писател и мислител со страст да ги истражува сферите на филозофијата, социологијата и психологијата. Со длабока љубопитност за сложеноста на човечкото искуство, Дејвид го посвети својот живот на разоткривање на сложеноста на умот и неговата поврзаност со јазикот и општеството.Дејвид е доктор на науки. по филозофија од престижен универзитет каде се фокусирал на егзистенцијализмот и филозофијата на јазикот. Неговото академско патување го опреми со длабоко разбирање на човечката природа, овозможувајќи му да ги презентира сложените идеи на јасен и релативен начин.Во текот на неговата кариера, Дејвид е автор на бројни написи и есеи кои предизвикуваат размислување кои навлегуваат во длабочините на филозофијата, социологијата и психологијата. Неговата работа детално испитува различни теми како што се свеста, идентитетот, социјалните структури, културните вредности и механизмите што го поттикнуваат човековото однесување.Надвор од неговите научни определби, Дејвид е почитуван поради неговата способност да ткае сложени врски меѓу овие дисциплини, обезбедувајќи им на читателите холистичка перспектива за динамиката на човечката состојба. Неговото пишување брилијантно ги интегрира филозофските концепти со социолошки опсервации и психолошки теории, поканувајќи ги читателите да ги истражат основните сили кои ги обликуваат нашите мисли, постапки и интеракции.Како автор на блогот на апстрактни - Филозофија,Социологија и психологија, Дејвид е посветен на поттикнување на интелектуалниот дискурс и промовирање на подлабоко разбирање на сложената интеракција помеѓу овие меѓусебно поврзани полиња. Неговите објави им нудат на читателите можност да се вклучат со идеи што предизвикуваат размислување, да ги оспорат претпоставките и да ги прошират своите интелектуални хоризонти.Со својот елоквентен стил на пишување и длабоки согледувања, Дејвид Бол несомнено е упатен водич во областа на филозофијата, социологијата и психологијата. Неговиот блог има за цел да ги инспирира читателите да тргнат на нивните сопствени патувања на интроспекција и критичко испитување, што на крајот ќе доведе до подобро разбирање за нас самите и за светот околу нас.